Музеи и Паркове в Лондон за седмица

Лондон е прекрасно място за почивка и обогатяване на знанието и културата

Лондон е един от най-големите градове в Европа и е културен, финансов и туристически център със значимо историческо и културно наследство. Ако разполагате със седмица и висок бюджет и искате да посетите Лондон, направете го!

Ето как ние организирахме престоят си в средата на месец май.

Като истински туристи с деца, наблегнахме над Кралските парковете и музеите в Лондон, които са просто уникални в света.

Къде да отидем – Интересните забележителности в Лондон

Ние сме в Лондон за седмица, така че решаваме да останем като начало за два дни в Белгравия, Лондон и избираме да посетим няколко интересни забележителности. За тези два дни правим средно по 20.000 стъпки на ден, разхождайки се из най-красивите Кралските паркове в Лондон (Royal Parks): Хайд Парк (Hyde Park), Грийн Парк (Green Park) и Сейнт Джеймс Парк (St. James’s Park). В средата на май, улучваме прекрасно време (без капка дъжд за три дни!).

Белгревия (Belgravia)

Белгревия (Belgravia) е един от най-елегантните и престижни райони в Лондон. Със своята уникална комбинация от елегантност, обширни зелени площи и исторически сгради, Белгревия представлява истински диамант в короната на Лондон.

Белгревия се слави с изящни георгиански и викториански сгради, редици от бутикови магазини, галерии, антикварни магазини, кафета и ресторанти. Заобиколена е от няколко прекрасни паркови зони. Тези оазиси на зеленина в града предоставят прекрасна възможност за отдих, езда и кратки разходки с лодки. Районът има богата история като някои от най-известните обекти включват Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) и Уестминстърското абатство.

Хайд Парк – Релакс с Лодка, с Деца, Разходка до Кенсингтънския дворец

Хайд Парк е едно от най-иконичните, известни и обичани паркове в Лондон. Цели 350 акра природна красота предлагат множество възможности за отдих. Разположен в сърцето на града, този исторически парк има богата и разнообразна история, която се простирa на векове. Това е място, където местните жители и посетителите еднакво идват, за да избягат от шумната градска среда и да се потопят в спокоен и живописен рай. Така направихме и ние.

Ключовите атракции на Хайд Парк включват:

Езеро Сърпентайн

Това голямо езеро е централен елемент на Хайд Парк и предлага възможности за плуване, гребане и просто релакс. На мен лично не ми изглеждаше приятно за плуване, но за една разходка с лодка си е идеално.

Ние решаваме да наемем лодка за разходка. Времето е просто прекрасно. Натискаме педалите за около 30 мин, което е напълно достатъчно. Очакват ни още часове в разходки и забавления.

Италианската Градина

С прекрасно подредени цветни градини, фонтани и скулптури, това е идеалното място да се насладите на уникална атмосфера и красота.

“Кът на Говорителя” (Speaker’s Corner)

Историческо място, където всеки може да изрази мнения по разнообразни теми. “Кътът на Говорителя” е център на свобода на словото и обществени дебати в продължение на столетия.

Езда

В Хайд Парк има две специализирани арени за езда, разположени на Северния и Южния Кариаж Драйв, както и две пътеки за езда – Северна и Южна, от които едната е световноизвестният “Ротън Роу”. За това ще трябва да сте член на Рос Най или Хайд Парк Стейбълс. Резервирайте излет или разходка директно с тях. Ние не сме и не опитахме.

Детска Площадка “Принцеса Даяна Мемориал Плейграунд”

За най-малките посетители, детската площадка “Принцеса Даяна Мемориал Плейграунд” в Хайд Парк е специално обособено пространство, посветено на най-малките посетители и вдъхновено от душата и доброто дело на любимата Принцеса Даяна. Това магическо място представлява едно от най-популярните места за развлечения и игри в парка, съчетавайки забавление, образование и специална атмосфера. Достъпът до площадките е контролиран и възрастни могат да влизат само в компанията на дете.

Кенсингтънският дворец

Кенсингтънският дворец е основната Лондонска резиденция на принца и принцесата на Уелс и техните деца. Този исторически дворец е бил дом на много британски монарси, включително и на принцеса Даяна. Днес част от двореца е отворена за публика и може да се посети. Намира се много близо до детската площадка “Принцеса Даяна Мемориал Плейграунд”.

Членовете на кралското семейство рядко, ако въобще, се виждат да идват и си тръгват — въпреки че дворецът се намира в центъра на Лондон. Но, както ние сами се уверихме докато чакахме детето ни да се наиграе на детската площадка, членовете на кралското семейство се прибират на територията чрез черен хеликоптер, който каца в Хайд Парк, много близо до детската площадка. Десетки хора с децата си, включително и ние се втурват към ажурната ограда, за да видят кой слиза от хеликоптера. Изглежда като принцеса Кейт и бързо изчезва с автомобилите, които я чакат. Who was it? Питат ни две развълнувани майки. Чувстваме се малко като папараци, а кралските особи изглеждат като в зологическа градина.

Диви животни

В Кралските паркове има множество диви животни като гъски и катерици, и дори свободни папагали и много гълъби. В много от случайте, животните са свикнали до толкова с хората, че взимат храна от ръцете ви и рискувате одрасквания, ако ги храните с ядки директно от ръцете си, колкото и да изглежда забавно за децата.

Като цяло, Хайд Парк предлага хармонично съчетание на природа, култура и отдих, което го прави задължителна дестинация за всеки, който посещава Лондон.

След около 5 часа разходки, и няколко кафета и кроасани, е време е да се връщаме към хотела.

Кралските Паркове (Royal Parks) – Грийн Парк (Green Park) и Сейнт Джеймс Парк (St. James’s Park)

Кралските паркове в Лондон са зелени атракции, съчетаващи природна красота и културна история. Сред зелените ширини на Зеления парк и богатството на Сейнт Джеймс Парк, може да се насладите на спокойствие, разходки и моменти на вдъхновение в сърцето на града.

Грийн Парк (Green Park)

разположен в непосредствена близост до Бъкингамския дворец, е известен със своята безкрайна зеленост и елегантна простота. Този парк, който носи името си от липсата на формални градински оформления, предоставя на посетителите свеж въздух и усещане за простор. Сред зелените ширини на Зеления парк може да се насладите на приятни разходки, релаксиращи пикници и спокойни моменти на отдих.

Сейнт Джеймс Парк (St. James Park)

На кратко разстояние от Грийн Парк се намира Сейнт Джеймс Парк, който също предлага впечатляваща комбинация от природа и култура. Този парк е дом на богато разнообразие от растителен и животински видове, като посетителите могат да видят пеликани, пачи, лебеди и дори жълти папагали.

Сейнт Джеймс Парк предлага исторически забележителности, включително Хората на гвардията на королевата, които са задължителен елемент от британската военна традиция. Друга важна атракция е The Mall, който свързва Бъкингамския дворец с Трафалгарската площад.

Музеи в Лондон

Лондон е известен с богатството си от безплатни музеи, които предлагат уникални възможности за културно обогатяване и забавление. Ние решаваме да посещаваме максимално два в един ден и са ни предостатъчни. Информацията, която се предоставя е неимоверно голяма.

Някои от най-популярните безплатни музеи в Лондон са:

Британски музей (The British Museum)

Британският музей в Лондон е един от най-знаковите и известни културни институции в света. Този впечатляващ музей съдържа богатата история на човечеството, представена чрез безценни артефакти от различни цивилизации и епохи. От древността до съвремието, посетителите могат да се потопят в уникалния свят на изкуството, науката и културното наследство.

Британският музей събира впечатляващи колекции от археологически находки, скулптури, картини, древни ръкописи и много други артефакти, които разказват истории за миналото и разнообразието на човешката цивилизация. Той играе важна роля в разширяването на нашето разбиране за културните и исторически аспекти на света около нас.

По посещение на Британския музей, посетителите имат възможността да се насладят на образователни програми, специални изложби и събития, които допълват богатото изживяване и предоставят допълнителни познания за нашата глобална история и култура.

Музей на науката (Science Museum)

Музеят на науката в Лондон е един от най-значимите и интересни музеи в света, посветен на научните и технологични постижения. Той предлага на своите посетители уникална възможност да се запознаят с историята на науката, откритията и иновациите чрез интерактивни експонати, изложби и образователни програми. Музеят на науката в Лондон е важен център за популяризиране на знанието и научните изследвания, вдъхновявайки посетителите да разберат повече за фундаменталните принципи и технологични постижения, които формират света около нас. Особено интересен за децата, които дори биха могли да пробват да управляват самолет изтребител в симулатора. Прекарахме над 5 часа в музея на науката и можем само горещо да го препоръчаме.

Музей на естествената история (Museum of Natural History)

Музеят на естествената история в Лондон е впечатляваща институция, която разкрива чудесата на природата и еволюцията пред посетителите си. Разположен в импозантна сграда, музеят предлага невероятно пътуване през времето и пространството, представяйки разнообразието на живота на Земята.

С постоянни и временни изложби, Музеят на естествената история представя различни аспекти на живота на планетата ни – от древните динозаври и изчезнали видове до съвременните екосистеми и животни. Експонатите включват уникални минерали, скелети, окаменели останки, редки растения и животни, които отразяват многогодишния еволюционен процес на нашия свят.

Музеят предоставя образователни програми за посетители на всички възрасти, като съчетава забавление с учене. Посетителите могат да се насладят на интерактивни изложби, лекции, работилници и дори практически опити, които ги поглъщат в света на науката и природата.

Своето местоположение в близост до други известни музеи и забележителности прави Музея на естествената история важна част от културния пейзаж на Лондон. Този музей предоставя уникална възможност да се запознаем по-дълбоко със зашеметяващата красота и сложност на природата и да се възхитим на разнообразието на живота на Земята.

Виктория и Албърт Музей (Victoria and Albert Museum)

Специализиран в изкуство и дизайн, този музей предлага богата колекция от предмети, обхващащи различни области.

Музей на историята на Лондон (Museum of London)

Отражава историческото развитие на Лондон чрез разнообразни изложби и експонати.

Национална галерия (National Gallery)

Величествен музей на изкуствата, предлагащ колекция от шедьоври от различни художници и периоди.

Тейт Модърн (Tate Modern)

Специализиран в съвременното изкуство, този музей предоставя интересни и иновативни изложби.

Тейт Бритън (Tate Britain)

Фокусиран върху британското изкуство, този музей предлага разнообразни колекции и изложби.

Това са само някои от безплатните музеи в Лондон, които посетителите могат да насладят без да плащат вход. Ние успяхме да посетим само 3 поради простата причина, че музеите са огромни и изключително впечатляващи.

Къде отсядаме?

От множеството възможности в централната част на Лондон, избираме в Booking.com бутиковия хотел The Hari.

На само 10 минути пеша от Харродс и района на Найтсбридж, The Hari London предлага фитнес център на място, италиански ресторант с 80 места и бар с външна тераса. Бъкингамският дворец и Кралският Албърт Хол са само на 1 миля от хотела. Избираме хотела въз основа на добрите снимки и ревюта.

Изненадани сме доста неприятно. За повече от 1.000 лв. на вечер на стая (Delux King Room), хотелът в никакъв случай не доближава 5 звезди, които са му преписани. Един обикновен, малък хотел с ниски тавани, стара сграда с малки стаи, трудно работеща канализация и запушена мивка и душ.

На висок етаж сме, гледката е ок. Леглата са удобни, персоналът любезен. Всеки ден ни остават по една малка изненада като балсам за устни или малки черни шоколадчета с мандарина върху възглавниците. Но за тези 1.000 лв. сме безкрайно разочаровани. Опитахме и този “лукс”, но определено не го препоръчваме на никой, който цени парите си.

Италианският ресторант на хотела, il Pampero, се намира в сутерена на сградата, и представя традиционна италианска кухня в съвременна лондонска атмосфера. Закуска за двама излиза около 70 паунда и просто не си заслужава. Добавят захар в смутитата, които не са от пресни плодове, а разтворен прах. Омлетът беше ок, кроасаните и печивата стари. Обслужването бавно.

За сметка на това, леглата са много удобни, така че на следващия ден сме добре отпочинали и готови за приключения.

Апартамент в AirBnB

Апартаментът, който вземаме за следващите 5 нощувки е определено по-добрият вариант за престой в Лондон. Отсядаме близо до Воксхол Парк (Vauxhall) и Воксхол Стейшън, в нова висока сграда на брега на Темза до гара, откъдето можем да вземем влак, такси, автобус и Ъбър Боат и да разгледаме града. Апартъментът е нов, с две спални, на 17 етаж с прекрасна панорама към Темза и Южен Лондон. За 400 лв. на вечер, определено препоръчваме.

Воксхол (Vauxhall) е живописен и разнообразен район в Лондон, който предлага уникална смесица от съвременност и история. С изключителната си локация в близост до Темза и близостта до централните части на града, Воксхол предоставя множество възможности за забавления, култура и разнообразни ресторанти. Това е място, което съчетава уникалния градски пулс с приятната атмосфера на брега на реката и го прави важна дестинация за всички, които искат да разкрият многоликите лица на Лондон.

Причини да посетим Лондон

Като цяло Лондон е прекрасна дестинация за всеки, който иска да се докосне до богатото културно наследство на Великобритания, оживената арт сцена, красивите природни пейзажи и уникалната атмосфера.

Богато културно наследство

Един от най-старите градове в света, Лондон е с богата история, обхващаща повече от 2,000 години. Лондон е основан през 43 г. от римските легиони под командването на император Клавдий. Градът бива наречен Лондиниум и става важна римска провинция.

През 5-6 век Лондон е застрашен от нападенията на саксонските войници. През 9 век градът попада под контрола на англосаксонското кралство Уесекс. След битката при Хастингс през 1066 г., Вилям Завоевателя, херцог на Нормандия, завладява Англия и Лондон става негова столица.

През 12 век Лондон се превръща в важен търговски и финансов център. Строят се значими градски забележителности, като Катедралата “Свети Павел”, Лондонският мост и Бъкингамската палата. Под управлението на Тюдорската династия през 16 в., Лондон се превръща в един от най-големите градове в Европа. Уилям Шекспир пише и изпълнява своите пиеси в Лондон през това време.

Индустриалната революция на 19 в. променя Лондон в голям метрополис с разширени железнични мрежи и фабрики. Строят се множество значими сгради и мостове, включително Тауърския мост и Кристъл Палас. През 20 век, Лондон оцелява през двата световни войни и продължава да се развива като глобален финансов, културен и туристически център.

Лондон за седмица – заслужава си

Ако разполагате със седмица и висок бюджет и искате да посетите Лондон, направете го!

Ето как може да организирате престоя си:

  1. Разгледайте иконичните забележителности: Посетете Биг Бен, Лондонския мост, Кеймдън Таун, Бъкингамската палат и Трафалгарския площад.
  2. Музеи и галерии: Отделете време да посетите Британския музей, Националната галерия, Музея на науката и Виктория и Албърт музея. Входът е безплатен за много от тях.
  3. Разходка в парковете: Насладете се на зелените пространства на Кралските Паркове. Можете да направите пикник или да наемете лодка за плаване по езерата.
  4. Театрални представления: Посетете някои от най-известните театри в Лондон, като “Глобъл Тиътър”, “Роял Кълъмбърн Тиътър” или “Тиътърланд”. Вземете билети предварително, за да гарантирате място.
  5. Шопинг: Разгледайте известните магазини на Риджънтс Стрийт, Оксфорд Стрийт и Ковънт Гардън. Не забравяйте да посетите и Харродс, един от най-известните магазини в Лондон.
  6. Речни круизи: Насладете се на панорамната гледка на Лондон от река Темза, като се качите на речен круиз. Можете да видите забележителностите на града от различна перспектива.
  7. Кулинарни изживявания: Опитайте разнообразната кухня, която Лондон предлага. Изпробвайте традиционните английски ястия, както и различни кулинарни вкусове от целия свят в ресторантите и кафенета на града.
  8. Нощен живот: Изживейте енергичната нощна сцена на Лондон, като посетите баровете, клубовете и коктейл баровете на Сохо, Шордич и Коуън Гардънс.

Искате да научите още за Лондон? Вижте, какво непременно трябва да хапнете в Лондон и как да стигнете до нулевия меридиан по Темза от центъра на Лондон.

Приятна почивка!

За нас

Добре дошли в нашия уникален блог за пътуване, представен от разнообразна група истински пътешественици - от 5 до 65 години! Тук ще откриете вдъхновение и приключения, споделени от хора от всички възрасти, които обичат да се потопят в красивите дестинации по света и България.

Всеки един от нас има уникални и истински истории: От разкази за пътешествия със семейството до приключения с приятели, от соло излети до групови екскурзии - ние ще Ви кажем честно, как наистина беше и ще Ви вдъхновим да тръгнете на нови приключения без неприятни изненади.

Истински пътувания за истински хора!

1 thought on “Музеи и Паркове в Лондон за седмица”

Comments are closed.