Пловдив за два дни

Зад прашната, индустриална завеса, Пловдив е най-вече исторически град, който предлага на посетителите запомнящо се пътуване.

Днес сме в Пловдив за кратко. Не познавам Пловдив освен от табелите по магистрала Тракия. От магистралата изглежда като силно индустриализиран, прашен град, потънал в смог насред прекрасна природа (като повечето големи градове в България и по света). Не точно мястото, което бих избрала за кратка семейна почивка. Но Пловдив ни изненадва приятно.

Как да стигнем до Пловдив?

Пловдив е вторият по големина град в България и се намира на около 150 км източно от София. Разположен е в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. С автомобил, влак или самолет, Пловдив е с добра инфраструктура за посетители от страната и чужбина.

Причини да посетим Пловдив

Като цяло Пловдив е прекрасна дестинация за всеки, който иска да се докосне до богатото културно наследство на България, оживената арт сцена, красивите природни пейзажи и празничната атмосфера.

Богато културно наследство

Пловдив е един от най-старите непрекъснато населени градове в света, с богата и разнообразна културна история. Посетителите могат да разгледат древните римски руини на града, джамии и бани от османската епоха и красиви къщи в български възрожденски стил.

Оживена арт сцена

Пловдив има процъфтяваща сцена на съвременно изкуство с множество галерии, музеи и арт пространства, показващи работата на местни и международни художници. Пловдив е дом на няколко годишни фестивала на изкуството, включително Международен панаир в Пловдив и Нощта на музеите и галериите.

Красива природа

Пловдив е заобиколен от красиви природни пейзажи, включително Родопите и долината на река Марица.

Къде да отидем – Интересните забележителности в Пловдив

Ние сме в Пловдив за кратко, така че решаваме да останем в центъра на града и избираме да посетим няколко интересни забележителности.

Главната и Цар Симеоновата градина

Избираме класическия начин да обиколим града – тръгваме по главната улица.

Тръгваме от площад Централен пред хотел Тримонциум. Решаваме първо да се отбием в Цар Симеоновата градина заради детските площадки. Времето е топло за пролетта, но една от основните атракции на градината – пеещите фонтани все още не работят.

Разхождаме се, и отново спираме на детска площадка до Паметника на Момотаро.

След почти час, успяваме най-накрая да се откъснем от детската площадка и стигаме отново до началото на главната, от където започва пешеходната зона.

Разглеждаме Римския форум пред Централната поща. Пловдив е един от най-старите непрекъснато населени градове в света и за съжаление в днешни времена населен също от вандали. Те също се опитват да оставят отпечатък върху историята.

Връщаме се на главната и решаваме да хапнем по един сладолед. Сладоледът е огромна порция, която дори не успяваме да преполвим. Ако сте на диета, избягвайте главната, особено в тази част. Многобройните сладкишници по главната не са за хора със слаба воля и диабет.

Сахат тепе

Продължаваме да вървим. Заредени с енергия от сладоледа, решаваме да се качим от главната по стълбите с надписа на Пловдив. След доста стълби и малки завои за по-малко от 15 минути, достигаме Сахат тепе. Ясно е, че вандалите са достигнали и него. Наслаждаваме се на прекрасното време и гледка. Времето е ясно и виждаме части от Родопите, Стара планина и почти целия град.

Стар Град Пловдив

Минаваме покрай площад Стефан Стамболов и Община Пловдив. Стигаме до Римския стадион. Това е най-големият и най-добре запазен римски стадион на Балканите. Можете да разгледате различните сектори и тунели, където някога се провеждали спортни състезания. Следващата ни спирка е Джумая джамия. Това е един от символите на Пловдив и най-старата запазена мюсюлманска култова сграда в България. Кулата се възползва от прекрасна гледка към града и околните покрайнини.

На площад Джумаята се двуумим – към Стария град или към кв. Капана. Решаваме, че разходка в Стария град е по-добрия избор за нас. Старият град на Пловдив е един от най-добре запазените и привлекателни исторически райони в България. Той представлява комбинация от различни архитектурни стилове и културни паметници, които отразяват богатата история на града. Обиколката на Стария град изисква доста добра кондиция. Ето някои от най-забележителните места, които можете да посетите в Стария град на Пловдив, ако времето не е прекалено горещо или студено. Перфектното време за разходка е април, май.

  1. Етнографски музей: Намира се в историческа къща и представя богатата народна култура на Пловдив и региона. Можете да видите традиционни костюми, ръчно изработени предмети, инструменти и други експонати.
  2. Църква Свети Константин и Елена: Това е най-старата църква в Пловдив, която датира от 4-ти век. Църквата е известна със своята красива архитектура и религиозни икони.
  3. Пешеходната зона с множество тесни улички, къщи с дървени балкони и каменни павета. Тук може да се разходите сред малки магазинчета, галерии, ресторанти и кафенета, където може да се насладите на атмосферата на Стария град.

Античен театър

След дълга обиколка, достигаме Античния театър в Пловдив, наричан още Римски театър. Той е един от най-известните и значими археологически обекти в града. Той се намира в централната част на Пловдив, в района на Джумаята, на южния склон на Трихон хълм.

Театърът е построен през 2-ри век, по времето на римското управление на града, като е една от най-големите съоръжения от този вид на Балканите. Счита се за най-добре запазения античен театър в България и е един от най-добре запазените в света. Затова е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е важна част от богатото културно наследство на България.

Сцената на театъра е построена от мраморни блокове и има диаметър около 25 метра. Театърът е разполагал с капацитет за около 6 000 зрители и е бил използван за изпълнение на трагедии, комедии и други събития. Стълбите са изключително стръмни и хлъзгави, така че с деца е доста трудно. Естествено, достъпът е труден и за трудно подвижни хора.

Време е да се връщаме към хотела.

Храм „Света Великомъченица Марина“ 

На връщане откриваме по случайност,  митрополитски катедрален храм на Пловдивската епархия на Българската православна църква. 

Храмът “Света Великомъченица Марина” в Пловдив е един от значимите православни храмове в града. Сградата на храма е изградена във византийски стил и се отличава с изящна архитектура и декорации.

Посещението си заслужава също заради красивият интериор, който включва икони, мозайки, фрески и декоративни елементи. Храмът също така разполага с ценни реликвии и свещени предмети, които са свързани с култа към света Марина.

С това нашата доста дълга обиколка приключва и се връщаме за кратка почивка в хотела.

Детска железница

На следващия ден, дъждът ни изненадва неприятно, така че нямаме кой знае какъв избор за разходки и решаваме да посетим детската железница.

Детската железница в Пловдив е популярна атракция, която предлага възможност на деца и техните семейства да се насладят на кратко пътуване с малък влак. Тя се намира в градския парк на гара Пионер. Детската железница предлага кръгови пътувания по железопътната трасе в парка, преминавайки през зелени площи и миниатюрни железнични гари. Влакчетата са специално проектирани за деца и са с размери и скорост, подходящи за тяхната безопасност и забавление.

Цената на билета е 1 лев и работното време на Детската железница се различава в зависимост от сезона, затова е препоръчително да се свържете директно с тях по телефона.

Пътуването за мен беше и като пътуване в миналото. И честно да си призная малко ме беше страх, тъй като съоръжението е доста старо. Построено е 1979 и не изглежда, да е имало ремонт или поддръжка в последните 10-20 години.

Затова пък децата го обожават.

Къде да отседнем?

От множеството възможности в централната част на Пловдив, избираме в Booking.com бутиковия хотел Вила Флавия.

Изненадани сме много приятно. Собствениците са инвестирали над 10 години в изграждането на хотела и са минали през много препятствия, за да отворят този необикновен хотел, разположен върху самия център на древния римски град.

Когато влязохме за пръв път, не осъзнавахме, че сградата на хотела се намира върху хилядолетни руини, които са били реставрирани редица години и интегрирани в сградата на хотела. Точно пред рецепцията благодарение на стъклен под се разкриват руините на Римска баня. Този стъклен под ни кара да осъзнаем, как всички ние живеем и вървим върху света на отдавна изгубени други цивилизации, които са били много по-устойчиви от днешната.

Вила Флавия е една своеобразна интерпретация на хода на времето – от Римската епоха, през архитектурата на сградата по мотиви от оригиналните проекти по архивни сведения от 20-те години на миналия век, до съвремения комфорт.

Можем да препоръчаме Вила Флавия безрезервно. Прекрасно място за престой и почивка с деца.

Пловдив за два дни – заслужава си

Ако разполагате с два дни и искате да посетите Пловдив, има много интересни неща, които можете да направите и видите в града. Ето как може да организирате престоя си:

  • Започнете деня с разходка по Главната улица и Цар Симеоновата градина.
  • От Главната се качете на Сахат тепе и се насладете на гледката.
  • От Сахат тепе, отново по главната достигнете до Джумая джамия.
  • Посетете Римския форум, който е обширен обществен площад и представлява исторически център на града по време на римската епоха.
  • Посетете Стария град на Пловди, където можете да разгледате Античния театър и да се насладите на атмосферата на старите къщи и улички.
  • Посетете Етнографския музей, където можете да се запознаете с богатството на народната култура и традиции на Пловдив и региона.
  • Завършете деня с вечерна разходка по централната градска част, където ще откриете разнообразни ресторанти, кафета и места за забавление.

Приятна почивка!

За нас

Добре дошли в нашия уникален блог за пътуване, представен от разнообразна група истински пътешественици - от 5 до 65 години! Тук ще откриете вдъхновение и приключения, споделени от хора от всички възрасти, които обичат да се потопят в красивите дестинации по света и България.

Всеки един от нас има уникални и истински истории: От разкази за пътешествия със семейството до приключения с приятели, от соло излети до групови екскурзии - ние ще Ви кажем честно, как наистина беше и ще Ви вдъхновим да тръгнете на нови приключения без неприятни изненади.

Истински пътувания за истински хора!